diumenge, 19 de març de 2017

Braç de mascarpone i maduixes


La foto l'ha fet el meu fill amb el mòbil. Les fa genials!


Avui, dia de sant Josep, sant del meu pare, m'ha tocat fer les postres. Com que és temporada de maduixes, he seguit amb aquesta fruita, i el tema del braç sempre m'ha agradat molt. És divertit i "enrotllat"!
Ha quedat bo; no massa dolç, que a la família no li agrada massa.
La recepta l'he treta de Velocidad Cuchara.



Ingredients
massa del pa de pessic:
  • 4 ous
  • 120 grs. de sucre
  • 120 grs. farina
  • pessic de sal
crema de mascarpone: (he variat un xic les mesures)
  • 400 grs. de nata per muntar molt freda (35,1 % de matèria grassa, és la que es munta millor)
  • 200 grs. de mascarpone molt fred
  • 4 cullerades de sucre llustre (en pols, amb 1-2 cops de turbo a la Mycook)
decoració:
  • maduixes tallades en làmines
  • sucre llustre
  • encenalls de xocolata blanca 
  • un pot de melmelada de maduixes
Som-hi!
Primer preescalfem el forn a 180º.
Posem el sucre que necessitarem al vas de la Mycook i ho convertim en pols. Ho reservem.
Posem la papallona al vas i posem els ous amb el sucre, 5 minuts a 40º i vel. 4. Quan pari, ho tornem a posar 5 min., vel.4, però sense temperatura.
Quan acaba, afegim la farina i el pessic de sal, i ho barregem 15 segons a vel. 2.
Ho acabem de barrejar amb l'espàtula.
Preparem una safata del forn amb paper de forn, i aboquem la massa de tal manera que quedi molt plana, i molt fina (0'5 cm. aprox).


Ho posem al forn uns 10 minuts. Ull! La part de sota, la que no es veu, es queda torrada si ho deixes més estona. És el que m'ha passat a mi!! Semblava la massa crua i l'he deixat 2 minuts més.
Sort que després queda dissimulat.
Mentrestant, preparem un drap de cuina net i l'empolsem amb sucre de llustre ( així no s'enganxarà).
Quan el traiem del forn, el tombem damunt del drap, i traiem amb compte el paper de forn.
De seguida l'enrotllem i el tapem bé. Ho deixem reposar uns 15 minuts.



Ara fem la crema. En el vas, net i sec, posem la papallona i afegim la nata, el formatge i les 4 cullerades de sucre llustre (perquè no faci crec a les dents quan el mengem). Programem vel. 4, sense temps. Compte! s'ha de vigilar, perquè si et passes queda mantega!. Em va passar el primer cop que vaig muntar nata amb la Mycook. Vaig tenir mantega per dies!!.
S'ha d'estar al cas. Quan canvia el soroll s'ha de parar.



Ho posem tot en una màniga pastissera, i ho deixem a la nevera.
Preparem els encenalls de formatge blanc. Es fan amb el pelador de patates. Els reservem.
Ja podem muntar el braç:
El desenrotllem i el pintem amb la melmelada de maduixes. Al damunt, anem fent tires de crema, fins quedar-nos a 10 cm del final, perquè quan enrotllem tot es desplaçarà i ens sortiria la crema.
Reservem crema per després.






Afegim làmines de maduixes, reservant-ne per a la decoració, i enrotllem amb molt de compte.
Ho emboliquem amb paper film, que sobri pels costats, i el fem girar fins obtenir com un embolcall de caramel.
El posem al congelador 1 hora.


Passat el temps, tallem els extrems perquè es vegi l'interior, i ho cobrim de la crema que ha sobrat, els encenalls de xocolata blanca i les maduixes que hem guardat.
I ja està. Vistós i bo.
Nyam!




diumenge, 5 de març de 2017

Pastís de maduixes amb crema




Ja comença la temporada de maduixes i, encara que els hi falta una mica, ja tenia ganes de "hicarle el diente".
La base és una pasta de full, comprada feta al Lidl, i la crema l'he fet de Potax, de "polvos", de tota la vida.
La resta, qüestió d'anar col·locant les maduixes de manera una mica artística.
Al final, perquè quedi brillant, ho he pintat amb un preparat fet amb una fulla de gelatina i sucre.


S'enforna amb cigrons perquè no pugi.

En renten, es posen en un col·lador, i s'hi tira sucre. Deixem reposar perquè treguin aigua.

Desfem el pols de Potax amb llet, i la posem a bullir.

Remenant sempre


Quin bulli, esperem 1 minut i la traiem del foc. La deixem refredar.




Una fulla de gelatina, amb 1/4 de vas d'aigua i dues cullerades de sucre. Esperar que es desfaci i pintar les maduixes.



Tatin de poma de TV3



Vaig poder fer poques fotos, perquè va volar en un no-res!!
Una companya, la Meri, de tant en tant porta a la feina una tatin que està de mort. Tots són exclamacions de oooohhhh, mmmmmm, ufffff, està boníssima!.
Sabeu aquell cuiner de TV3 que tot ho troba "brutal"? Doncs és una recepta seva. A la Meri li queda també brutal.
La diferència entre aquesta i l'altra que faig és la massa. Jo utilitzava pasta de full comprada, però amb aquesta, és un altre tipus de massa.
I la pela de llimona i el toc de conyac li donen un aroma.....bufa!!...ESPECTACULAR

Gràcies, Meri!

Ingredients
massa

  • 200 grs. de farina
  • 70 grs. de sucre
  • 100 grs. de mantega pomada (tova, a temperatura ambient). Jo he utilitzat la Cadí.
  • 1 ou
pomes
  • 3 pomes tipus golden de Girona ( comprades a la parada de can Llorens; espectaculars!)
  • 70 grs. de sucre
  • el suc de mitja llimona (evita que es cristal·litzi el sucre)
  • un polsim de pela de llimona ratllada 
  • un bon raig de conyac

Som-hi!


Primer preparem la massa, perquè ha de reposar.
En un bol gran, posem la farina amb el sucre. Remenem. Afegim la mantega a daus, de mica en mica, apretant amb els dits perquè faci una sorreta.
Fem un forat al mig, com un volcà, i tirem l'ou sencer al dins. Remenem fins que quedi tot ben integrat. 
En Marc Ribas, el cuiner de Cuines, aconsella no amassar gaire, perquè diu que queda la massa dura. He seguit el consell i ha quedat molt bé.
Tapem amb un drap, i deixem reposar 1 hora.





En una cassola o paella que pugui anar al forn, posem una cullerada de mantega, les pomes tallades -no massa fines- el sucre, el suc de llimona, la pela, el conyac i un rajolí d'aigua.
Que cogui a foc lent fins que es desfaci la mantega i el sucre. Després a foc fort.
Deixem que agafin una mica de color les pomes.
L'aroma que s'expandeix per tota la casa és una passada!
Deixem reposar en la mateixa cassola.


Preescalfem el forn a 220º.

Quan ha passat l'hora, aixafem la massa fins que tingui la mida de la cassola. Jo he posat una mica de farina al marbre perquè no s'enganxi.
Tapem bé les pomes amb la massa estirada.
Ho posem al forn uns 20 minuts. Un cop està, agafeu un plat gran o una plata que sigui plana i ho gireu com si fos una truita. Vigileu que crema!

S'ha de menjar tebi.
Nyam!!



Fettuccini amb xampinyons i bacon



La pasta la compro a l'Aldi, i surt molt bona.

Ingredients

  • fettuccini, o la pasta que tingueu
  • una safata de xampinyons
  • una caixeta de bacon en tires
  • un ceba tendra (de l'hort del meu pare)
  • unes fulles d'alfàbrega fresca (del test)
  • formatge parmesà
Ho he cuinat amb la paella de ferro de De Buyer. Queda fantàstic!
Primer la ceba, després els xampis tallats a quarts, i el bacon.
Quan està dauradet, afegim les fulles d'alfàbrega . Aporten un perfum al plat extraordinari.
Serviu amb el parmesà, generosament.
Senzills i exquisits!!!!