dissabte, 26 de desembre de 2015

Tiramisú de mango




Pel dinar de nadal, sempre em toca fer les postres.
El tema és pensar alguna cosa bona, vistosa i sobre tot, lleugera.
El que queda més espectacular és la xocolata, però a casa no agrada especialment i més al final d'una dinar "pantagruèlic".
La fruita sempre és l'opció refrescant i digestiva; però cal afegir-li una base.
Vaig trobar la recepta en un web fantàstic, Directo al paladar.
El millor de tot és que es prepara en 10 minuts.

Ingredients
  • un o dos mangos
  • 300 ml. de nata per a muntar
  • 250 grs. de formatge mascarpone
  • 10-12 melindros ( de confiteria, eh?)
  • el suc de dues taronjes
  • un raig de Grand Marnier i de rom, o el que vulgueu.
  • 40 grs. de sucre
  • un rovell d'ou
Som-hi!

Primer fem el suc de taronges i li afegim un bon raig de rom.
Mullem els melindros en el suc i els anem posant al fons d'uns vasos o bols de vidre. Jo n'he posat un partit per la meitat perquè els vasos no eren massa grans.
He tallat els mangos en quadradets, així:

La foto no és meva; és perquè us feu una idea.


Els he reservat..
He fet la crema del tiramisú en la Thermomix de la meva germana. He col·locat la "mariposa" i he posat el mascarpone, la nata sense muntar, el rovell i el sucre, i l'he posat a velocitat 4, 1 minut aprox, fins que la crema ha agafat molta consistència.
He posat la crema als vasets, damunt els melindros, i pel damunt he repartit els tallets de mango.
He esmicolat uns quants melindros que sobraven i els he posat al cim.
Per donar un toc de color, una culleradeta de melmelada de maduixa.
Ha tingut molt èxit i s'ho han acabat tot.
Ja té mèrit després del dinar de 5 forquilles que ha fet la meva germana.
És una artista!!



Arròs integral amb carxofes del Prat




La carxofa és la flor de la carxofera; una flor ben peculiar, que ja la menjaven els grecs.
El seu origen és el nord-est d'Àfrica.
La carxofa té múltiples aplicacions culinàries,i totes m'encanten! Fins i tot , hi ha un vermut fet amb aquesta hortalissa, el famós Cynar ( agafa el nom científic, Cynara scolymus).´
Les carxofes del Prat són especialment valorades, i és que són boníssimes.
Altre cop he fet cuina d'aprofitament : mitges peces que corrien per la nevera.
Ha quedat boníssim i segur que el motiu ha estat tenir les carxofes del Prat i utilitzar la ceba ecològica.
Brutal!

Ingredients

  • arròs integral ( calculeu una tassa per persona)
  • 3 carxofes del Prat
  • una ceba formosa i, si pot ser, ecològica i de proximitat.
  • un carbassó
  • 3 grans d'all
  • mig pebrot verd
  • polsims de curri i de comí
Som-hi!

Primer he pelat i mig bullit les carxofes. No les he utilitzades totes; en reservo unes quantes per fer-les arrebossades.
He posat a bullir l'arròs integral. No triga tant! Quan bull l'aigua, s'hi tira i es fa en 20 minuts ( al menys, el nomen)
En una cassola plana, posem oli d'oliva verge i estovem la ceba talladeta. Quan va agafant color, hi he afegit el pebrot i després el carbassó.
Ho he deixat una estona a foc baix que s'anés fent. Cap al final hi he afegit les carxofes bullides.
Una culleradeta de curri i una de comí per perfumar el plat.
Un cop fet l'arròs i escorregut, l'he afegit a les verdures. I ja es pot emplatar.
Bo i molt sa!

Bon profit!!



diumenge, 20 de desembre de 2015

Bledes





He anat a buscar verdura ecològica a El banyonet. La meva amiga Amparo m'ha convençut que agafés bledes. No m'agradaven, però aquestes han quedat boníssimes. Me les ha arrencat i me les ha posat al cistell, i al cap d'una hora ja me les menjava.
Un luxe!
La recepta l'he treta de TV3 i m'ha fet gràcia com ha pelat les patates.
L'he variat lleugerament.

Ingredients

  • un manat de bledes
  • una patata gran
  • 4 grans d'all
  • una cullerada de pebre vermell dolç
  • una culleradeta de farina
  • un raig d'aigua
Som-hi!

Primer he tret la tija de les fulles de les bledes. Les he posat a escaldar i més tard les faré arrebossades, mmm.




Les fulles les he tallat a trossos.



Posem la paella al foc ( he utilitzat la de ferro de Buyer) amb un raig d'oli d'oliva verge i he posat a daurar els alls tallats en làmines.


He pelat la patata i amb el mateix pelador he fet tires molt fines, com si fos una mandolina. Així es fa de seguida.




Quan va agafant color hi afegim les bledes tallades. Esperem que baixin de volum, i anem remenant.



Hi tirem el pebre vermell, remenem i afegim la farina. Quan desaparegui la farina, tirem un raig d'aigua.



Tapem i deixem 5 minuts que vagi coent.
No s'han de fer gaire.

Ho posem al plat utilitzant un cercle d'emplatar.







Han quedat tan bones que repetiré.