diumenge, 5 d’abril de 2015

Fricandó





Fricandó : paraula amb regust de cuina d'àvies i restaurants de tota la vida; de estovalles a quadres vermells i blancs, porró de vi a l'entrada, cadires de balca i "perfum" d'all-i-oli per tot arreu.
Tradició catalana, de la de tota la vida!

Ingredients
  • Jarret de vedella tallat ben fi. 4 talls per cada 
  • un pot de bolets en conserva
  • 2 cebes
  • 2 cullerades de salsa de tomata
  • farina
  • mig got de vi blanc
  • mig gotet de brandi
  • picada feta amb alls, julivert i avellanes
Som-hi!

Primer salem, empebrem i enfarinem els talls de vedella.


Les fregim en oli en una cassola; no massa daurats.


Els retirem en un plat. En la mateixa cassola fregim la ceba


Afegim la salsa de tomata


Hi tirem el vi blanc. Deixem que s'evapori.

El vapor a vegades crea imatges increïbles


Tornem a posar la carn a la cassola i flamegem amb el brandi. Ho cobrim amb aigua.
Deixem que faci xup-xup durant uns 30 minuts. Afegim el bolets escorreguts i ho deixem10 minuts més.
Afegim la picada d'alls, julivert i avellanes

Morter també ben tradicional. I musical, també!

Fa una olereta tremenda!
Ha quedat molt melosa.

dissabte, 4 d’abril de 2015

Pastís de mousse de llimona






Una companya de la feina ha portat un cabàs ple de llimones del llimoner de casa seva.
Fan una olor tremenda!
N'he agafat unes quantes pensant precisament en aquest pastís; el típic que et posen a les postres dels restaurants o que demanes amb el cafè quan vas a berenar amb les amigues.
Amb les que sobrin faré un lemon curd per emplenar unes tartaletes...mmm....
L'he fet seguint la recepta de Velocidad cuchara

Ingredients

Base de galetes:
  • 250gr de galetes tipus digestive ( jo les he barrejat amb unes altres que tenia)
  • 75gr de mantega
 Mousse de llimona
  • 6 fulles de gelatina grans
  • 150gr de sucre
  • la pell d'una llimona
  • 250gr de nata per muntar (35%m.g).
  • 100gr de suc de llimona
  • 3 ous (separades els rovells de les clares)
  • pessic de sal
  • unes gotes de suc de llimona
Necessitem un motlle desmuntable de 24 cm.

Som-hi!



  1. Primer hidratem les fulles de gelatina en un bol amb aigua freda. Reservem
  2. Triturem la pell de llimona amb el sucre fins a convertir-ho en pols ( turbo). Reservem
  3. Col·loquem la papallona i muntem la nata; velocitat 4. Reservem   
  4.  Posem al vas les galetes i la mantega: 2 minuts- 40º - vel.5. Es posa sobre el motlle i es va aixafant perquè quedi ben pla. Jo he utilitzat el cubilet de la mycook. Guardem a la nevera. 
  5. Escalfem el suc de llimona  30 segons - 100º - vel. 2. Quan pari, afegim les fulles de gelatina. !0 segons, vel. 4 fins que veiem que s'han desfet. Reservem
  6. Posem altre cop la papallona. Posem els rovells i el sucre amb llimona que teníem reservat : 3 minuts - 80º - vel.4 . Afegim el suc de llimona amb gelatina. 10 seg. vel. 4. Reservem en un bol gran
  7. Muntem les clares. S'ha de rentar bé el vas. Clares, un pessic de sal i unes gotes de llimona. Vel. 5, uns 3-4 minuts.
  8. En el bol gran, afegim la nata que teníem a la nevera. Incorporem suaument. Incorporem les clares amb molt de compte. Aboquem tot damunt la base de galetes. 
  9. Guardem a la nevera un mínim de 4 hores.





dijous, 2 d’abril de 2015

Tomates secs : com hidratar-los





La cosa no pot ser més fàcil: comprem els tomates secs ( pomodori secchi).
Es posen 4 minuts en aigua bullent i s'escorren; eixuguem amb paper de cuina. 
En un pot posem una base d'oli d'oliva verge, uns grans de pebre, una fulla de llorer i un gra d'all.
Fem dues capes de tomates, oli, pebre,llorer i all.
Es deixa dins el pot una setmana.
Pim-pam!