dijous, 12 de març de 2015

Baguettes o pa de barra de tota la vida






Les barretes són un tipus de pa que m'encanta : cruixents, sorolloses quan mossegues, aptes per a tota mena de sopars i esmorzars...
Ara, el tema de fer-les és un altre cantar. Ja ho he provat vàries vegades, i sempre ha acabat en fiasco.
Aquest cop han quedat bones,bones
La recepta l'he tret del llibre del Ibán Yarza, i els llevats són llargs. Necessites tota una tarda.
Aquest pa, igual que molts, comença amb un polish, com una massa mare però curta. Un pre-ferment.

Polish
  • 160 grs. farina panadera ( proteïna 10)
  • 160 grs. aigua
  • 2,4 grs. de llevat fresc
Resta de massa
  • 640 grs. de farina panadera
  • 340 grs. d'aigua
  • 2 grs. de llevat fresc
  • 16 grs. de sal
Primer preparem el polish, remenant amb una cullera. Es deixa fermentar; han de sortir bombolles.
Avui feia força fred, i s'hi ha estat més de dues hores.
Afegim el polish a la resta d'ingredients, excepte la sal. Amassem bé, i deixem reposar uns 15 minuts.
Tornem a amassar i afegim la sal. Ha de quedar una bola llisa com el cul d'un bebè.
Deixem llevar 3 hores, tapat en un lloc sense corrents ( jo el poso dins el forn)
Dividim la massa en 6 boles i les estirem i enrotllem. Les fem rodar fins que quedin de la mida de la plata del forn.
Les posem sobre un drap, mirant que no es toquin. Deixem llevar 1 hora i mitja.
Forn:
El llibre posa 15 minuts a 250º, i 40 minuts a 200º. Però a mi m'han quedat molt fines i les he hagut de treure abans perquè se'm torraven massa.
Han quedat molt gustoses.

el polish o pre-ferment

Farina panadera, de can Tolsà



Es formen les barres i es deixen llevar en un drap separades
M'he comprat el motlle per a 4 barres a l'Amazon, per 4 euros. I va genial!!
El drap és un rotllo, i a més, s'ha de posar força farina perquè s'enganxa.
 El motlle també serveix sobre tot per al llevat.




diumenge, 8 de març de 2015

Pancakes amb plàtan caramel·litzat i nata






 Només diré una cosa : UFFFFFFF !!!!!!!!


Ingredients
(surten uns 6)
  • 1 ou
  • 250 grs. de sèrum de llet ( jo he posat llet normal)
  • 150 grs. de farina
  • 15 grs. de sucre
  • una culleradeta de llevat químic
  • un pessic de sal
  • 30 grs. de mantega fosa
  • un plàtan
  • una cullerada de mantega
  • un sobre de sucre de vainilla
  • un brick petit de nata per muntar molt freda ( mínim 35'1% de greix, molt important!)
  • una cullerada de sucre
Som-hi!
Barregem els ingredients secs per un costat i els líquids per l'altre. L'últim en afegir, la mantega.
Ho batem amb les varetes i ho deixem reposar a la nevera, mínim 20 minuts.
Preparem el plàtan, amb la mantega restant i el sucre de vainilla. No cal per-ho massa.
Muntem la nata i a mig muntar afegim el sucre.
Coem els pancakes en una paella untada de mantega ( jo he utilitzat l'esprai)
I ja podem muntar el tema....
Ara vaig a caminar una estona, a veure si puc "matar" tot el que ha entrat!








dissabte, 7 de març de 2015

Pollastre amb salsa de mostassa a l'Ancienne




La cosa més ràpida i fàcil i boníssima que he fet mai!

Ingredients
  •  8 o 9 trossos de pits de pollastre ( part del "filet")
  • Un brick de crema de llet
  • 3 cullerades de mostassa a l'Ancienne

Som-hi!

En una paella amb oli, saltegem el pollastre per les dues cares. 


 
Quan ja té una mica de color, hi tirem la mostassa. Remenem i afegim la crema de llet. 


 
Sal i pebre. 
 PIM, PAM!

D'acompanyament he fet una arròs al curry, amb ceba, brots de soja i xampinyons i una cullerada de curry.
L'arròs es cou apart.


  
Queda vistós i boníssim!

dilluns, 2 de març de 2015

Torradetes de Santa Teresa (torrijas)



 Feia dies que corrien tres llesques de pa de pagès ecològic per la cuina. Esperava fer-ne petites pizzetes, però finalment s'han assecat.
Em sabia greu llençar-les, i com que avui ha fet bon dia, he pensat amb Setmana Santa i .... ja està, torrijas!
La meva àvia, la iaia Lola, en deia torradetes de Santa Teresa .
Llegint per la xarxa, es veu que el tema clau és el pa. Ha de ser pa amb alvèols, foradets, vaja. Quants més, millor. Així s'amara bé amb la llet i queden més sucoses.


Per ser el primer cop que les faig, no han quedat gens, gens malament.

Ingredients
  • 3-4 llesques de pa del dia abans (ejem....en el meu cas, de molts dies abans!)
  • 500 grs. de llet
  • 50 grs. de sucre
  • una branca de canyella ( jo no en tenia, i he posat dues culleradetes de canyella mòlta.
  • un ou
  • mel i sucre per tirar pel damunt
  • oli de gira-sol per fregir
Som-hi!
Primer preparem la llet. En un bol, escalfem la llet, el sucre i la canyella, sense que bulli. Traiem del foc.
Afegim el pa i el deixem que reposi, ben amarat, 10 minuts.
Batem l'ou i anem passant el pa. El fregim en oli calent.
Només posar un tall de pa cada cop.
Posar a escórrer en un paper de cuina i tirar-hi pel damunt mel o sucre.
PIM-PAM!



diumenge, 1 de març de 2015

Pa de ceba tendra i formatge cheddar







Mirant i admirant el bloc de la meva amiga Sussi , he vist que parlava molt bé d'un bloc de cuina francès, Amuses bouche. I fent el trapasser,he vist aquest pa i he pensat que el volia provar.
A vegades necessites idees per als aperitius, i aquest es veu molt vistós. A més, a casa les tres coses : pa + ceba + formatge = ens encanta!
I aprofitant que vaig anar a comprar una cistella de verdura ecològica a el Banyonet  i que tenia cebes tendres, la recepta em venia perfecte! I l'he fet amb la Mycook, per estalviar feina.

Ingredients
  • 280 grs. d'aigua
  • 1'5 cullereta de sal
  • 1 cullerada gran d'oli d'oliva
  • 450 grs. de farina
  • 1'5 cullereta de llevat sec de flequer
  • 2 cebes tendres trossejades
  • 50 grs. de formatge cheddar ratllat
  • 50 grs. de mantega fosa
  • uns branquillons de cibulet
Som-hi!

Posem al vas de la Mycook ( també ho podeu fer a mà, amassant) l'aigua, la sal, l'oli, la farina,i el llevat.
Amassem 3 minuts.
Deixem reposar fins que dobli el volum. L'he deixat un parell o tres d'hores a dins el forn apagat.






Quan ha pujat, afegim les cebes i el formatge i amassem per tal que s'incorporin. Això m'ha costat força...
Dividim en porcions i fem boles.




Deixem que torni a llevar, 1 hora. La propera vegada la deixaré més estona.
Fonem la mantega i afegim el cibulet talladet. Ho pintem.


 
Al forn, a 180º, 30 minuts. 








  
Està boníssim!

Wok de fideus xinesos i porc caramel·litzat




Fa molt temps que em van regalar un wok i només l'havia fet servir un cop. L'altre dia vaig veure els fideus xinesos a l'Aldi, i m'hi he animat.
Porc caramel·litzat?? Sona estrany, però està realment bo. També caramel·litzen, o laquen, els ànecs.Ho fan amb mel.
Si aneu a Londres no us perdeu el barri del Soho ( barri xinès), on els restaurants xinesos tenen els ànecs lacats a l'aparador. Genial!




Ingredients
  • un paquet de fideus xinesos
  • 200 grs. de magre de porc tallat a daus
  • 4 cullerades de sucre morè
  • mig gotet de salsa de soja
  • 2 cebes
  • 2 pastanagues
  • un grapat de brots de soja
  • 3 grans d'all
  • oli de gira-sol
  • sal, pebre i gingebre.
Som-hi!

Primer caramel·litzem el porc. En una cassola posem a daurar els talls de carn, i quan ja ha agafat color, afegim el sucre i la salsa de soja.


 
Deixem que caramel·litzi. Reservem. 



Posem oli de gira-sol ( si teniu de sèsam, millor. Jo no n'he trobat) en el wok i tirem la ceba tallada en trossos grans.



Els xinesos cuinen molt poc les verdures; les saltegen un moment i prou. Jo les he cuit més; no sabia si agradaria a casa.
Al cap d'uns minuts, afegim la pastanaga tallada en trossos grans. Deixem coure.



Afegim els alls i els brots de soja. Aquests es fan de seguida, perquè contenen molta aigua. Veurem com es redueixen gairebé immediatament. Tirem gingebre.


Afegim la carn perquè quedi tot calent.



Bullim els fideus, seguint les instruccions del paquet. Es posa a bullir força aigua. Quan bull, s'hi tiren el fideus i es treuen de seguida del foc. Es tapen i es deixen exactament 4 minuts.



Escórrer i refredar una mica amb aigua freda, mentre els remenem per tal que es desenganxin.
Ja ho podem afegir a la carn.
Servir ben calent amb un bol amb salsa de soja pel qui vulgui.
Han quedat molt bons!


Zhù nín hǎo wèikǒu!(bon profit)