diumenge, 25 de gener de 2015

Canelons de peix



 
Una variant més suau que els rossini. El tema important és el pressupost: he volgut estalviar comprant peix congelat i no ha quedat massa bo. Els convidats, molt amables, han dit que estaven bons, però eren mediocres. Per la feina que he tingut, no valia la pena el resultat.
Estaven bé, però amb peix fresc i gambes fresques, surten boníssims, segur.
Ara que a les notícies han dit que ens pagaran la paga que ens deuen, ja no tinc excusa!!

Ingredients ( per a 8 persones, i han sobrat molts!)
  • 1 kg de peix ( lluç, rap) que hi hagi poca espina.
  • 20 gambes o llagostins, sencers,.
  • 3 cebes
  • tomata triturat, unes 6 cullerades.
  • un bon raig de conyac
  • sal, pebre, sucre
  • 2 capses de canelons El pavo
per a la beixamel
  • 70 grs. de mantega
  • 70 grs. de farina
  • 750 grs. de llet
  • 250 grs. de caldo dels llagostins
  • sal i pebre
  • formatge ratllat

 Som-hi!
Primer posem una cassola gran amb força oli, i fregim els llagostins.
Els traiem, i quan siguin una mica freds, els traiem els caps i les cloves. Amb això fem un caldo, amb aigua que ho cobreixi. Uns 20 minuts. En acabar, amb el colador xinès, aixafem caps i cloves per treure'n tot el suc. Ho reservem
Fem el sofregit amb la ceba tallada petita ( ho he fet amb la mandolina), en el mateix oli que hem cuit els llagostins. Quan ja agafi color de mel, afegim la tomata.
Perquè la tomata no quedi àcida s'hi tira sal i sucre, com una culleradeta de cada.
Deixem que es faci. Sabrem que està feta quan canvia de color : de vermell a ataronjat.
Ara hi tirem un bon raig de conyac o rom. I tot seguit tot el peix, tallat a daus.
Ha de coure poc, perquè el peix no quedi dur : uns 5 minuts.
Tallem les cues dels llagostins a trossos i els afegim al peix.
Fem la beixamel. Jo l'he feta amb la mycook.
Afegim unes cullerades al peix, perquè així quedi més amorós.
Bullim els canelons seguint les instruccions de la capsa i es refredem en un colador gran.
Damunt un drap de cuina net, es van col·locant, un per un. Es van emplenant i enrotllant.
He necessitat 3 plates pel forn perquè mi cabessin tots. Al fons de cada una hi he posat una mica de beixamel, perquè no s'enganxin al fons.
Un cop col·locats els canelons en les plates, he tirat la beixamel pel damunt i posat el formatge ratllat.
Al forn, primer suau només a baix; després, gratinar.
I a taula!
 









De primer plat, hem preparat uns aperitius.
Canapès de salmó, paté d'albergínies, paté de pebrots del piquillo ( amb formatge d'untar), humus, farcellets de salmó i formatge, etc.etc.
També hi he posat unes olives comprades en un comerç marroquí, que estaven boníssimes.



Melitzanossalata, olives marroquines i humus.



Els canapès han donat color a la taula.





dissabte, 24 de gener de 2015

Ensaïmades mini



Les vaig fer pel esmorzar de reis, que sempre anem a casa la meva germana. Ella fa xocolata desfeta i jo sempre porto alguna cosa dolça. Aquest cop, ensaïmades. 
D'aspecte, han quedat mones. De gust, passables, tirant a " no cal que les tornis a fer"!
No sé on és la recepta...:-(

Es deixen llevar tota la nit



Baba ganoush o Melitzanossalata o patè d'albergínia





Típic de les taules del Mediterrani oriental, del nord d'Àfrica, Grècia, Armènia...va canviant de nom, però no d'ingredients.
Es serveix fred, acompanyat de crostons de pa, torradetes, pa de pita,etc.etc.



Ingredients
  • 3 albergínies
  • 2 cullerades de tahine o tahini ( crema de sèsam)
  • mitja llimona
  • 1 gra d'all
  • comí en pols
  • pebre vermell dolç
  • unes fulles de menta (opcional)
 Som-hi!

Primer hem d'escalibar les albergínies. Les tallem per la meitat, del llarg. Fem unes incisions amb un ganivet en la polpa i afegim sal. Deixem uns 20 minuts amb la sal, per tal que treguin una mica l'amargor.
Mentrestant posem el forn a 180º, calor a dalt i a baix.
Les enfornem uns 20-25 minuts. Deixem refredar.
Un cop fredes, traiem tota la polpa i ho posem en un pot alt. Afegim la resta d'ingredients i ho triturem amb la batedora de braç.




Ho emplatem i afegim el pebre vermell i un raig d'oli d'oliva.