diumenge, 30 de març de 2014

"Brunyols" de Quaresma




Les llimones són del llimoner de casa la meva cosina. Fan una olor...



La recepta me l'ha passada la meva germana, d'un receptari de la Thermomix. Jo l'he fet amb la Mycook.
Han quedat bons. Els he fregit amb oli de blat de gira-sol, i quan els he tret, els he mullat amb anís i empolsat amb sucre glass.
Aquesta és la recepta que m'ha passat:



diumenge, 23 de març de 2014

Pa de pagès en cocotte





M'encanta fer pa; ja es nota, eh? Fa dies vaig comprar farina ecològica per fer un pa rústic com aquest, i realment val la pena. Ha quedat bo de debò. He utilitzat la meva súper cassola de ferro de Le creuset.
La recepta altre cop del llibre de l' Ibán Yarza, Pan casero.
Un dels ingredients era aprofitar una petita quantitat de massa que sobra d'una elaboració anterior.
Com que jo no en tenia, he fet el pla B.

Ingredients

  • 65 gr. de farina ecològica + 35 gr. d'aigua + 0,7 gr. llevat sec de flequer = es fa una bola i es deixa reposar una estona
  • 500 gr. farina ecològica
  • 330 gr. d'aigua
  • 10 gr. de sal
  • 0,2 llevat sec
Som-hi!

Un cop tenim la bola reposada, afegim tots els ingredients restants menys la sal. Es barreja bé i es deixa reposar mitja hora.
S'afegeix la sal i ja podem amassar. El millor sistema és el dels reposats : amassar 1 minut - deixar reposar 5 minuts. I això repetir-ho 3-4 cops.
Cada cop que vas a seguir amassant hi ha hagut màgia : la massa sola es transforma en una bola suau i que es deixa bolejar ( fer una bola)
Ho deixar llevar 3 hores, tapat en un bol amb una mica d'oli. Jo el poso dins el microones, que no hi ha corrents d'aire.
He aprofitat que feia un dia increïble, i he anat 2 hores en bicicleta.
Tot estava verd, ametllers florits, ocells piulant per tot arreu. Quina meravella!!


 
 




Posem la cassola amb tapa al forn i posem la temperatura a toperrrr... 250º.
Mentrestant, aboquem la massa al taulell i li fem uns plecs, com si lliguéssim un mocador de farcell. Posem  la "junta" cap a baix, i el deixem reposar mitja hora, mentre el forn arriba als 250º.
Posem la massa amb la junta cap en dalt a dins la cassola ( compte que cremaaa!), 15 minuts amb la tapa posada.
Després del temps, traiem la tapa, abaixem a 200º i el deixem 50-55 minuts.
Quan el treus, fa un crec-crec preciós!!
La molla, tova i gustosa.




diumenge, 16 de març de 2014

Brioixos holandesos de canyella




La recepta és del llibre d'Ibán Yarza PAN CASERO
M'han quedat boníssimes, amb un gust a mantega i canyella increïble. Fàcils i divertits de fer.
Amassat a mà amb una massa molt manejable i agradable al tacte.


Es deixa reposar una hora i mitja

La cosa puja,puja

Es veu com d'esponjosa queda la massa

Es formen 8 boletes

Es prepara una mena d'arrebossat amb sucre morè, anís i canyella

Les boles s'estiren formant bastonets al damunt del sucre

Es formen espirals i es deixen llevar fins duplicar el volum

Al forn a 240º, 10 minuts

Es posen a refredar a la reixeta

Bons-bons-bons!


Rostit de primers auxilis



Rostit d'aquell que no et vols complicar la vida. Que tens pollastre i poca cosa més a la nevera.

Ingredients
  • Pollastre tallat a octaus. Millor si és de pagès, i si no, què hi farem...!
  • dues cebes hermoses
  • dues o tres pastanagues
  • una cabeça d'alls tallada per la meitat
  • un bon raig de brandi. Jo no en tenia i vaig posar-hi un vermut que corria per la nevera feia temps. Li ha donat un gust especial i molt bo
  • sal, pebre,oli...
Som-hi!

En una cassola de ferro, fang o alumini colat, daurem els trossos de pollastre. Quan estigui ros hi afegim les verdures tallades. Que hi estiguin una estona amb el pollastre, que vagin agafant confiança...
Ho mullem amb el brandi o vermut; un bon raig. Vigileu que no s'encengui; a menys que vulgueu que vinguin els bombers.
Afegim una mica d'aigua i que vagi fent xup-xup ben bé una horeta.
Sabrem que ha està cuit per la oloreta i també perquè veurem que la carn del pollastre es va separant de l'os. El millor indicador és la cuixa ( del pollastre, no la vostra!)
Acompanyeu-lo d'un flamet d'arròs basmati i una mica d'enciam per allò dels remordiments.
Apa, bon profit!

dissabte, 15 de març de 2014

Quinoa amb verdures al vapor




La quinoa en cru

Un cop bullida
La quinoa és una planta de la qual s'obté una petita llavor. Com si fos una nou diminuta.
Té molt de midó, proteïna, però no té gluten. És rica en fibra dietètica, fòsfor, magnesi i ferro.
Prové de l'Amèrica llatina. Les Nacions Unides la considera un súperconreu. Fins i tot els astronautes, quan són a l'espai, en mengen.
Sembla un cereal, com un cuscús, però té un sabor molt bo i gustós.
Es bull amb aigua en una proporció de 2/1 ( dos d'aigua per un de quinoa).
He posat a la vaporera de la Mycook una ceba tendra, una pastanaga i un carbassó.
Quan estaven al dente, les he afegit a la quinoa i he posat unes anous i unes olives negres d'Aragó.
Molt fàcil i moooooolt sa.

Trena semiintegral d'anous,mel i panses



Primera recepta del llibre de l'Ibán. M'ha quedat un xic torradeta però està boníssima!
Sempre hi ha petites diferències entre les farines, els forns, temperatures ambientals, etc.
Això és la gràcia de la cuina : anar provant.
Amassat a mà. Fàcil i divertit

Es va fent rodar la massa, no s'ha d'aixafar.

Es forma una bola i es deixa reposar 1 hora

Estirem amb el corró i formem un rectangle de 60x30 cm.

L'emplenem amb el farcit ( anous,mel,mantega, panses,etc)

S'enrotlla per la part més llarga i es talla per la meitat

Anem fent la trena amb les dues meitats

Es deixa reposar 2-3 hores. Val la pena!

Llibres



Les noves adquisicions, que ja feia temps que volia.
El de l'Ibán és més accessible, pel pa més quotidià.Les explicacions molt fàcils, amb fotos explicatives.
El del Lepard és una meravella. Pans d'arreu del món en unes fotos precioses. M'encanta.
Però és high level!!  Ingredients originals, a veure si en trobo.
Ja us aniré informant.


diumenge, 2 de març de 2014

Pa de motlle fàcil i bo



Ingredients
  • 350gr d'aigua
  • 20gr de sucre
  • 20gr de mantega de porc ( jo hi he posat mantega)
  • 40gr de llevat de fleca
  • 600gr de farina de força
  • 10gr de sal
Som-hi!

1 - Posa en el vas de la Mycook  l'aigua , sucre i la mantega. 2 minuts , 40 º , velocitat 2.

2 - Incorpora el llevat i barreja 10 Segons en velocitat 3 . 
3 - Afegeix la meitat de la farina : 15 Segons, velocitat 6. 
4 - Incorpora la resta de la farina i la sal ,i amassa 3 minuts.
5 -  Deixa reposar la massa dins del vas tapat amb un drap de cuina fins que dobli el volum, una mitja hora.
6 - Greixa generosament un motlle amb mantega . Fes una bola amb la massa i dóna-li la forma allargada . Col·loca-ho dins del motlle , empenyent perquè arribi bé a tots els racons . Deixa el pa en un lloc càlid apartat de corrents d'aire fins que dobli el volum de nou.7 - Preescalfa el forn a 200 º, a dalt i a baix. Enforna un 20 minuts, vigilant que no es cremi per dalt. Jo hi he posat paper d'alumini.

Val molt la pena. És ràpid de fer i queda molt gustós. Un èxit! 
Ah! i l'èxit en part ha vingut del motlle que he utilitzat. És dels bons amb un bon gruix. No se m'enganxa res i queda tot perfecte. És el mateix amb què vaig fer el brioix.
No surt la marca, però ja ho trobaré

La recepta l'he adaptada a la Mycook de Velocidad cuchara