diumenge, 5 de gener del 2014

Arròs negre



L'arròs és el menjar que m'agrada més de tots.
En totes les seves variants, excepte l'arròs amb llet.
I el que agrada més a casa és el negre. Per obtenir el color es pot fer de vàries maneres; la més fàcil amb la tinta de la sèpia. Però una amiga de Palafrugell em va explicar que ella ho fa sofregint molt la ceba, fins que queda ben fosca. Per tal que no se li cremi, de tant en tant hi afegeix gel. Original, eh?


 
A mi, el tema de la tinta m'agrada sobretot pel gust que li dóna.

El meu pare, que li queda increïble, el fa amb foc de llenya a la barbacoa i hi afegeix branques de romaní al foc. Queda un arròs perfumat, extraordinari.
El que he fet avui ha quedat boníssim. Crec que ha estat per les xirles, que eren molt i molt gustoses.
La recepta és molt senzilla de fer. El truc és que la matèria ha de ser de primera; res més.




Ingredients
  • arròs . A vegades utilitzo el tipus "bomba", però aquest cop el nomen de tota la vida. Calculeu 100 gr. per persona
  • una sèpia hermosa amb la seva tinta i la "salsa" ( de color marró)
  • musclos i xirles ( un grapat)
  • gambes i escamarlans. Avui no n'he trobat. Altres dies li poso sempre.
  •  una ceba gran
  • una cullerada de salsa de tomata o mitja tomata ratllada
  • 2 grans d'all
  • mig got de vi negre ( fonamental)
  • per al fumet de peix : peixos de roca, una pastanaga, una ceba i julivert.
Som-hi!

Primer fem el fumet. Només cal una mitja hora que bulli, i el deixem calent per afegir a l'arròs.
En una paella o cassola baixa, posem la sèpia tallada a bocins, amb la "salsa" que té a l'interior. La tinta la reservem.
Quan comenci a agafar color, hi afegim la ceba tallada molt petita o ratllada. Amb el foc ben baix, ho tapem i deixem molt estona a que vagi agafant coloret. Aquest pas és fonamental. Gairebé una mitja hora ben bona.


Quan veiem que el tema està enrossit, hi afegim els musclos i les xirles ben netes, i tirem el vi. Tapem i esperem que s'obrin les cloves.
Ara ja comença tota la casa a fer una olor...uf...fantàstica!
Hi tirem la cullerada de tomata, molt poca! Donem un parell de voltes i ja podem tirar la tinta. Remenem i veurem que queda tot pintat de negre. Excel·lent!
Afegim els alls trinxats fins que quedi tot aromatitzat. I quin aromaaaaa!!
Ja podem tirar l'arròs. Que doni voltes i vagi agafant sabor i color.
Afegim el fumet ben calent. ATENCIÓ : l'arròs negre ha de quedar un punt caldós. La proporció perfecte, diguin el que diguin, és 1x3. Per cada mida d'arròs, tres de fumet.
Deixem cuinar sense remenar! uns 12 minuts.

Veurem que encara li falta un punt: és el moment de tancar el foc i tapar la cassola amb la tapadora i un drap al damunt. També queda genial posar-lo al forn calent.
Uns 5 minuts i veurem que els grans han quedat solts. I ja el podem servir.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada