dimecres, 27 de març de 2013

Rugelach


Semblen croissants, eh? doncs, no!
Els rugelach o rugalach són una recepta jueva, dels jueus europeus anomenats Asquenazites. Em ve a la memòria el nom del gran pianista rus Vladimir Askenazi.

He trobat aquesta recepta en un blog que m'encanta Delicious Stories.
Les fotos són precioses i sempre posa receptes molt originals, sobre tot del nord més fred d'Europa.
La recepta és tan senzilla que m'he atrevit a fer-la.

Ingredients
  • 120 gr. formatge crema( jo he utilitzat Philadelphia)
  • 120 gr. de mantega fosa
  • 240 gr. de farina
  • melmelades variades : jo tenia de taronja feta pels meus pares i una de nabius.
  • fruits secs : jo,anous
  • panses sultanes, nabius,etc.
Som-hi!
Es barreja el formatge amb la mantega ( es pot fer en la Mycook). Quan està ben barrejat es va incorporant la farina de mica en mica.
Es forma una bola i s'embolcalla amb paper film i es deixa a la nevera 2 hores mínim.
Es treu de la nevera i es divideix la massa en dues parts. S'estira cada part amb un corró formant un disc de més o menys un pam.



Es divideix la massa en 12 porcions, com quesitos. 
Ara és el moment de pintar-los amb les melmelades i posar anous ,panses,etc.



Després s'enrotlla cada triangle començant per la part més ampla, com els croissants. 


Es van col·locant en una plata del forn folrada amb paper , i es torna a posar a la nevera durant uns 20 minuts.



Passats els 20 minuts es pinten amb una barreja de iema d'ou i aigua i s'hi tira sucre morè pel damunt.



Al forn uns 20 minuts a 200 º fins que estiguin dauradets.
Un asseguro que són deliciosos!!





dissabte, 23 de març de 2013

Strudel de poma a l'estil de la Merkel




El títol és una ironia... vol dir que he fet la recepta més senzilla (llegiu "auster,auster" i retallant a tort i a dret!) de l'strudel.
És un pastís de massa de full farcida de poma, conyac, sucre morè i panses, típica d'Alemanya, però hi ha moltes variants a la resta d'Europa ( amb cireres,pa ratllat,galetes,etc.etc)
L'elaboració de la massa és una feinada de boig. Al youtube hi ha fins i tot monges que la fan, amb una parsimònia de la qual jo no en gaudeixo ( a part de la qüestió religiosa, és clar). Es veu que la gràcia de la massa és fer-la tan fina com es pugui, i la vant estirant per sota fins que queda com un llençol. La veritat que és molt curiós.
He trobat un vídeo que deia "facilísimo" i aquest és el que he fet, utilitzant la pasta de full del Lild que tenia a la nevera.
La quantitat dels ingredients, tot a ull.

Som-hi!
Abans de començar s'han de posar les panses amb el conyac i canyella en pols perquè vagin estovant-se i aromatitzant-se.
Obrim la pasta de full i farcim amb les pomes tallades a daus, les panses remullades amb el conyac i tirem pel damunt sucre morè.



Fem uns talls a banda i banda de la massa i anem trenant-la.
Abans de posar al forn, es pinta amb ou i s'empolsega amb sucre morè



Es posa al forn a temperatura mitjana, uns 45 minuts. 
Ja us explicaré com queda, que encara està al forn!

Voilà!! Ha quedat de mooooort!!!!





tebiona està boníssima

Flam d'ou




El flam és d'aquelles coses que a tothom agrada. Ens porta records de la infantesa; és refrescant, suau, dolç, passa bé ( que diu la meva mare). Ho té tot fer ser un èxit. Menys per aquells que fan règim, clar!

Ha estat molt fàcil de fer amb la Mycook : batre i coure al vapor.

Ingredients
  •  4 ous grans
  • 1/2 litre de llet
  • 130 grs de sucre
Som-hi!

Es barregen els 3 ingredients uns segons en el vas de la Mycook. Es preparen unes flameres amb caramel ( sucre cremat). Jo el tenia del que ve fet, i així l'he aprofitat.
S'hi aboca la bresa i es col·loquen dins el recipient del vapor. 
vaporera sobre el vas de la Mycook
Es tapen amb paper d'alumini i amb paper de cuina per absorbir l'excés d'aigua.
Es posen 800 gr. d'aigua en el vas i es col·loca la vaporera ( com en la imatge).
Programem 35minuts, a 120º velocitat 3.
Quan acaba, deixem que refredi en la vaporera i després posem les flameres a la nevera.
Són millors l'endemà!
No em digueu que no són fàcils!!!!

  

 





Només han durat uns segons damunt la taula!!

Moussaka



 La moussaka és un plat de la cuina grega, semblant a una lasanya però en lloc de pasta s'hi posa albergínia en llenques. Uff, està de mort!
Avui he tingut ajuda del meu fill i la xicota; o sigui que ha sortit rodó.
La recepta: l'he agafada de la lasanya de la Mycook. Les albergínies, tallades al llarg i fregides. Es deixen reposar en paper de cuina per tal que absorbeixin  l'excés d'oli.

Ingredients
  • 3 albergínies hermoses
  • 1/2 kg de carn picada ( vedella i porc al 50%)
  • 2 cebes
  • 1 pastanaga
  • salsa de tomata
  • sal i pebre
per a la beixamel
  • 30 gr. de mantega
  • 50 grs. de farina
  • 1/2 litre de llet
  • sal, pebre i nou moscada ( fonamental !!)
  • formatge ratllat per a gratinar

Recepta de la Mycook


Un cop feta la salsa bolonyesa, es fan capes alternades amb les albergínies.


Després es fa una beixamel i s'hi tira pel damunt.





Es posa a gratinar amb un grapat de formatge ratllat al damunt.


 Amb un plat d'amanida per equilibrar. Tot ecològic: enciam fulla de roure i pastanagues, de El Banyonet.
Aquí podeu veure la Clara, preparant-me el cistell. Un luxe!!



Escena de Zorba,el grec, on Anthony Queen ensenya a ballar un sirtaki, dansa tradicional grega.


diumenge, 17 de març de 2013

Pancakes



Diumenge. Aprofito la família per fer esmorzar a l'estil americà. Pancakes o tortitas, són una mena de creps més gruixudes que s'acostuma a acompanyar amb mel, melmelada o xarop d'auró. 
Aquest últim em feia gràcia provar després d'haver vist una recepta del blog d'una companya, Ara cuina, que va fer uns cupcakes espectaculars.
La recepta és senzilla.

Ingredients

  • ingredients secs:
- 130 g. de farina
- 10 gr. de llevat químic
-  una pessic de sal
-  30 gr. sucre
  • ingredients líquids:
1 ou
240 ml de llet
30 gr. de mantega sense sal fosa 

Som-hi !

Es barregen primer els ingredients secs i es reserven en un bol.
Els líquids es posen a la MyCook 1,30 min 40º vel 4. En acabar, afegim els secs i programem 2 min vel 6.
 Es deixa reposar la bresa mitja hora a la nevera.
 S'unta una paella amb mantega. Molt poca: millor agafar un tros i embolcallar amb paper de cuina, i fregar la paella calenta.
Jo he fet servir el Bake Easy, de Wilton. Serveix perquè no s'enganxin els pastissos. La veritat és que va molt bé.


Després, amb un cullerot, aboquem la pasta formant discos. Sabrem quan s'han de girar quan la superfície formi bombolles.
Han quedat deliciosos! Tothom n'ha menjat quatre! O sigui que ha sigut un èxit.
Repetirem.

Curiositats sobre el xarop d'auró:
  •  La fulla d'auró és la que surt a la bandera del Canadà
  • El xarop s'extreu de la sàlvia de l'auró. Per fer 1 litre de xarop necessiten 40 l. de sàlvia. Es cou en una cassola fins que redueix a textura de xarop. El sabor és boníssim i 100% natural .






 

diumenge, 10 de març de 2013

Pastís de crema amb poma i pera







Segueixo amb l'aprofitament de restes. 2 pomes i 2 peres han passat a millor vida... jeje
Sobre una làmina de pasta de full (Lidl) s'hi posa una capa de crema pastissera. Un cop freda, tallem a làmines les pomes i les peres, o qualsevol fruita que corri per casa ( mango, kiwis,maduixes,etc).
Es van posant ben posadetes i s'enforna.


Jo ho he deixat 15 minuts i després he posat el gratinador, perquè li donés color.
La recepta de la crema pastissera: la trobareu aquí (amb mycook o thermomix)
En acabar, quan ja està freda, per donar-li brillantor, hi poso la cobertura per a pastissos del Lidl






dissabte, 9 de març de 2013

Minihamburgueses amb poma i gorgonzola



El carnisser on compro la carn, cada setmana s'inventa una hamburguesa nova. Inspirada per tota aquella "carta" de "bistecs russos" i per aprofitar restes a punt de caducar de la nevera, he fet aquestes que han quedat boníssimes i sucoses.

Ingredients
  • carn picada barrejada
  • una ceba petita ratllada
  • una poma petita ratllada
  • un tros de formatge gorgonzola
  • un ou
  • pa ratllat
  • sal i pebre
Barregeu-ho tot, deixeu per l'últim el pa ratllat. Formeu boles i aixafeu-les. Fregiu-les en una paella amb oli.
Serviu-les amb una amanida, per compensar ;-)