dissabte, 13 de juliol del 2013

Ensaïmada





Ja feia dies que m'hi volia posar amb el tema de les ensaïmades. S'han de començar a preparar el dia abans, al vespre, perquè han d'estar tota la nit llevant.
De gust han quedat bé; de textura, genials.


Ingredients
 
Massa Mare
- 20g de farina de Força
- 20 ml d'aigua tèbia
- 25g de llevat de fleca ( jo, llevat fresc)

Resta
- 540g de farina de Força
- 3 Ous Grans
- 120ml d'aigua
- 120g de sucre
- 30g d'oli d'oliva
- mantega de porc
- sucre glass per decorar
Som-hi!
 
Barrejar tots els ingredients de la massa mare, 15seg, vel 4. Formar una bola i posar-la en un bol i tapar amb film transparent. Deixar reposar una hora.
Posar al vas el sucre, els ous i l'aigua, 30seg, vel 6. Afegir la massa mare i programar 1 minut, vel amassat. Afegir la meitat de la farina i pastar 2 minuts,
vel amassat. Afegir la resta de la farina i programar 5 minuts, vel amassat.. Quan quedin 30seg . afegir l'oli a filet pel bocal. 
Deixar llevar unes dues hores (Fins que la massa surti pel bocal).

Quan hagi llevat, engreixem el taulell amb oli i agafem una porció de massa  i l'estirem bé amb el corró. Ha de quedar ben fina. Si volem fer ensaïmades petites, agafar porcions més petites.
Una vegada que està ben estirada, la untem bé amb mantega de porc i s'enrotlla formant un "xurro". I es cargola formant la forma típica de l'ensaïmada.
 

Després ho col·loquem en una safata de forn sobre paper d'enfornar.
Guardem la safata dins del forn i ho deixem llevar tota la nit .
Al matí següent escalfem el forn a 180 º i esquitxem les ensaïmades amb aigua ben freda i les posem al forn a 180º fins que estiguin dauradetes. 

En treure-les del forn, les empolseguem bé amb el sucre glass  i les deixem refredar. 


Quan he obert el forn al matí, he quedat sorpresa de tant que han pujat.



Tota l'escala de l'edifici feia olor d'ensaïmada...mmmm!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada